Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Za poticaje pri zapošljavanju 6,5 miliona maraka na raspolaganju za Unsko-sanski kanton!

Objavljeno

na datum

Mustafa Ružnić i Nisvet Jusić

U Bihaću je danas održan sastanak predstavnika Ministarstva privrede USK-a, kantonalne Privredne i Obrtničke komore, te Službe za zapošljavanje USK.

Organizator današnjeg sastanka bio je dopredsjedavajući Skupštine USK Nisvet Jusić, a tema je bila prezentacija programa zapošljavanja i samozapošljavanja, odnosno mjera koju realizuje Zavod za zapošljavanje Federacije BiH. Sastanku su prisustvovali Nedžad Veladžić, rukovodilac za posredovanje pri zapošljavanju SZZ USK, Enes Ružnić, preddsjednik Privredne komore USK i Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Javni poziv će biti raspisan 14. marta, a na raspolaganju za Unsko-sanski kanton je 6,5 miliona maraka. Od tog novca bi se trebalo sufinansirati zapošljavanje oko 1150 osoba.

“Poslodavci koji su zapošljavali osobe unazad 48 mjeseci, a koje se nalaze na evidenciji sada, ne mogu za njih dobiti sredstva da ih ponove zaposle, a kod samozapošljavanja uslov je, svakako da je osoba na evidenciji da bi otvorila neki svoj obrt i da nije koristila naša poticajna sredstva po poticajima iz 2019,2020,2021. godine. Također, da na sebi nije imala nešto registrovano u zadnjih šest mjeseci”, kazao je za USKinfo.ba Nedžad Veladžić, rukovodilac za posredovanje pri zapošljavanju SZZ USK.

Učesnici današnjeg sastanaka dogovorili su i potpisivanje sporazuma o saradnji koji za cilj ima međusobnu razmjenu informacija kako bi se kod ovakvih programa i projekata prijavio što veći broj zainteresiranih poslodavaca, što bi u konačnici rezultiralo većim zapošljavanjem.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

UNSKO-SANSKI KANTON

Let iz Bihaća za 16 mjeseci?

Objavljeno

na datum

Administator

Aerodrom Bihać raspisao je javni poziv za sporazumno rješavanje sticanja prava vlasništva nad zemljištem i nekretninama koji su predloženi za eksproprijaciju po planu za izgradnju i proširenje pista i pristupnih puteva za aerodrom u Golubiću.

Radi se o više od 60 pojedinačnih katastarskih čestica koje imaju 179 suvlasnika, a sredstva za otkup i eksproprijaciju već su obezbijeđena. Vlada Federacije BiH je nedavno usvojila program utroška sredstava za ovaj aerodrom od 19.700.000 KM. Kako nam je potvrdio direktor Anel Hadžić, dio od pet miliona KM ići će za otkup zemljišta, prenosi Oslobođenje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pored eksproprijacije, do kraja godine, koliko nam dinamika poslova oko dobijanja dozvole bude dopuštala, uradili bismo i jedan dio poletne piste od tog novca, ističe direktor Hadžić.

Što se tiče roka, on se može izgraditi za 16 mjeseci kada je sve za to spremno, od dokumentacije i finansija. Najviše energije i vremena trošimo na projektnu dokumentaciju i pribavljanje potrebnih suglasnosti i dozvola koje zahtijeva jedna ovako složena građevina. Dakle, moraju se još usaglasiti propisi između Kantona i Federacije, a naš JP na to ne može uticati. Takav slučaj je pogotovo kod izmjene i dopune Zakona o pružanju usluga u zračnom saobraćaju, napominje direktor Hadžić.

BHANSA – regulatorna agencija koja upravlja i nadzire vazdušnim saobraćajem u BiH ima obavezu da implementira kontrolu leta i nabavku avioopreme, a trenutno u regulativi nema JP Aerodrom Bihać.

U zakonskoj regulativi postoje samo četiri aerodroma u BiH, Sarajevo, Mostar, Tuzla i Banja Luka. Očekujemo da do kraja godine Vijeće ministara donese izmjene i dopune koje treba i Parlament da usvoji i onda smo napravili najvažniji korak, govori nam Hadžić, koji se nada da će BHANSA u pripremi izmjene ove odluke obuhvatiti Aerodrom Bihać u paketu sa Aerodromom Trebinje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

U USK-u se najavljuje brza cesta koja bi spajala Bihać, Cazin i V.Kladušu

Objavljeno

na datum

Administator

Kao pred svake, i pred ovogodišnje izbore se iznova pokreću priče o važnim i prioritetnim projektima. U Unsko-sanskom kantonu se najavljuje brza cesta koja bi spajala Bihać, Cazin i Veliku Kladušu i koja bi bila spojena sa cestama Republike Hrvatske. Krajišnici nisu optimistični da bi se ovom cestom mogli voziti u skorije vrijeme – s obzirom na to da radovi na pojedinim, već započetim projektima, traju i više od 20 godina.

Video možete pogledati: OVDJE

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Objavljeni rezultati testiranja u protekla 24 sata u Unsko-sanskom kantonu

Objavljeno

na datum

Administator

Zavod za javno zdravstvo usk1

Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona upravo je objavio rezultate testiranja na korona virus u protekla 24 sata.

Objavu prenosimo u cjelosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U protekla 24 sata ZU Zavodu za javno zdravstvo USK-a prijavljeno je 149 testiranih uzoraka.

Novozaražene su 74 osobe.

Novozaraženi slučajevi po Općinama:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bihać 26

Bosanski Petrovac 1

Bosanska Krupa 10

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bužim 1

Cazin 11

Ključ 10

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sanski Most 12

Velika Kladuša 3

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu