Connect with us

SVIJET

Rusija objavila listu neprijateljskih zemalja, među njima Crna Gora i Sjeverna Makedonija

Objavljeno

na datum

Vladimir Putin

Vlada Ruske Federacije odobrila je listu država koje se zbog uvođenja sankcija prema Moskvi definiraju kao “neprijateljske” prema ovoj državi.

Ovu odluku kabinet ministara donio je nakon ukaza predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je donesen 5. marta, a prema kojem ruski građani i kompanije koje imaju devizne obaveze prema stranim kreditorima s liste neprijateljskih zemalja mogu svoje obaveze plaćati u rubljama. BiH nije na listi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Države koje Ruska Federacija definira kao neprijateljske su:

 • Australija
 • Albanija
 • Velika Britanija
 • Države Evropske unije
 • Island
 • Kanada
 • Lihtenštajn
 • Monako
 • Novi Zeland
 • Norveška
 • Južna Koreja
 • San Marino
 • Singapur
 • Sjedinjene Američke Države
 • Tajvan
 • Mikronezija
 • Ukrajina
 • Crna Gora
 • Sjeverna Makedonija
 • Švicarska
 • Japan

Premijer Rusije Mihail Mišustin potpisao je rezoluciju kojom se utvrđuju pravila za transakcije sa stranim kompanijama u režimu sankcija.

Lista neprijateljskih država koju je objavila ruska vlada (Foto: TASS)

“Sve transakcije i poslovanje ruskih kompanija s građanima i firmama iz zemalja koje su neprijateljske Rusiji odobrit će komisija vlade za kontrolu stranih investicija”, navodi se.

Prema informacijama iz ruske vlade, glavni cilj ove mjere je da se osigura finansijska stabilnost države u uslovima nametnutih vanjskih sankcija.

Podsjetimo, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, države Evropske unije, ali i Sjedinjene Američke Države uvele su niz sankcija Ruskoj Federaciji. Između ostalog, brojne ruske banke isključene su iz SWIFT sistema, a aviokompanijama iz Rusije zabranjen je ulazak na teritoriju zemalja Evropske unije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Inače, Vladimir Putin je jučer naredio vladi da sastavi popis zemalja koje su uvele sankcije njegovoj državi i mnogi pretpostavljaju kako će upravo na osnovu ovog spiska Rusija donijeti niz kontramjera prema zapadnim državama.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je jučer novinarima da se Zapad angažovao u ekonomskom razbojništvu protiv Rusije i da će Moskva na to odgovoriti.

Putin je ranije govorio da zapadne sankcije Rusiji nalikuju objavi rata i branio je rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da Moskva treba braniti one koji govore ruski na istoku Ukrajine, kao i svoje interese.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tokom protekle sedmice, zapadne države su pojačale sankcije protiv Rusije u odgovoru na njenu invaziju na Ukrajinu. Ove mjere su najoštrije od onih nametnutih Iranu 2010. i Sjevernoj Koreji 2013. godine, prenosi klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

VIDEO – Paraglajder u posljednjoj sekundi izbjegao pad i smrt, dramatičan video obišao svijet

Objavljeno

na datum

Administator

Amerikanac Kevin Philipp izbjegao je smrt u posljednjoj sekundi nakon što se tokom paraglajding treninga zapleo u vlastiti padobran.

“Nema vremena za umiranje!”, napisao je na društvenim mrežama nakon što je objavio video koji je šokirao mnoge njegove prijatelje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Philippa je tokom njegovog posljednjeg leta zadesio jak nalet vjetra i dok je bio u slobodnom padu, očajnički je pokušavao aktivirati sigurnoni padobran koji se nalazi oko pojasa.

Drama se odvijala gotovo do samog tla, a onda se praktično u posljednjoj sekundi sigurnoni padobran otvorio i na svu sreću izbjegnuta je tragedija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog širenja pandemije majmunskih boginja

Objavljeno

na datum

Administator

Američka vlada proglasila je izbijanje majmunskih boginja hitnim stanjem u javnom zdravstvu nakon porasta broja slučajeva, čime je proglašeno vanredna situacija.

Ova odluka donijeta je kako bi se ubrzala distribucija vakcina, proces hospitalizacije i federalnih sredstava za suzbijanje širenja virusa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovakva mjera američkih vlasti stupila je na snagu nakon nešto manje od dvije sedmice kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala najvišu uzbunu za hitne slučajeve nakon porasta broja slučajeva u svijetu.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, broj slučajeva u SAD premašio je 6.600. Četvrtina ovih slučajeva pojavila se u državi New York, koja je prošle sedmice proglasila vlastito vanredno stanje zbog ove bolesti.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je više od 26.000 slučajeva potvrđeno je širom svijeta ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki stručnjaci za javno zdravlje izrazili su zabrinutost da bi proglašenje vanrednog stanja moglo dodatno stigmatizirati bolest. Iako svako može dobiti majmunske boginje, epidemija je uglavnom bila koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima.

Ipak, to nije samo spolno prenosiva infekcija jer se može prenijeti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Nizozemska proglasila nestašicu vode zbog suše

Objavljeno

na datum

Administator

Nizozemska je u srijedu proglasila službenu nestašicu vode jer su ovu nizinsku zemlju pogodile visoke temperature i neuobičajeno suho ljeto.

Nizozemska vlada rekla je da razmatra daljnje mjere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osjetljiva na klimatske promjene.

“Nizozemska je zemlja vode, ali i ovdje je naša voda dragocjena”, rekao je ministar infrastrukture i komunalne privrede Mark Harbers u izjavi.

Dijelovi Nizozemske već su zabranili poljoprivrednicima zalijevanje svojih usjeva površinskom vodom, što je udarac za drugog najvećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki kanali za plovidbu također su obustavljeni, a slana voda iz mora se vraća u neke rijeke jer su njihovi vodostaji tako niski, dodao je Harbers.

Prioritet će sada biti dat osiguranju da vitalni nasipi ostanu sigurni, a zatim opskrbi pitkom vodom i energijom, rekao je.

Suša je “postajala sve vidljivija u prirodi” i bilo je “zamislivo da će suša uticati na više društvenih interesa”, dodao je Harbers.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zato molim sve Nizozemce da dobro razmisle trebaju li oprati auto ili potpuno napuniti svoj bazen na napuhavanje”, poručio je on, piše AFP.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu