Connect with us

CRNA HRONIKA

Adnanu Šljiviću tri i po godine zatvora za pucnjavu i pokušaj ubistva

Objavljeno

na datum

Adnan Šljivić (35) je u petak presudom Kantonalnog suda Mostar, koju je izreklo Sudsko vijeće u sastavu Marin Zadrić, kao predsjedavajući, te Azra Šunje i Elis Sultanić, osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i šest mjeseci.

On je osuđen zbog krivičnog djela izazivanje opće opasnosti u stjecaju s ubistvom u pokušaju i nanošenjem lake tjelesne povrede, kao i zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, ali i neovlaštene nabavke oružja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Više hitaca
Prema optužnici Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Šljivić je 14. avgusta 2021. godine u ulici Maršala Tita zapucao u pravcu zaštitara koji su prethodno udaljili trojicu stranih državljana iz ugostiteljskog objekta „Pećina“.

Hitac koji je ispalio iz poluautomatskog pištolja CZ 7,65 u njihovom pravcu pogodio je parkirani automobil. Zaštitari su zbog incidenta pozvali policiju, a Šljivić se udaljio u pravcu stana koji koristi u ulici Braće Balaća.

U međuvremenu je ispred njegovog stana stiglo šest pripadnika Policijske uprave Mostar, a na istom mjestu se okupila veća grupa ljudi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Šljivić se tada pojavio na prozoru svog stana te se počeo verbalno sukobljavati s Denisom Ćemalovićem, koji se nalazio u toj grupi građana. Nakon toga je iz pištolja ispalio hitac koji je pogodio Armina Vraču, koji je zadobio prostrelnu ranu desne podlaktice. Zatim je ponovo ispalio dva hica ranivši Ćemalovića, koji je zadobio više prostrelnih rana, i to u desnoj preponskoj regiji i donjem dijelu natkoljene regije.

Nakon hapšenja u stanu koji je koristio, uz pištolj CZ 7,65, pronađena je i municija za automatsku i poluautomatsku pušku, a koje je držao neovlašteno i bez važećih dozvola.

Dakle, pucanjem iz vatrenog oružja izazvao je opasnost po život ljudi, pokušao je usmrtiti jednu osobu, a drugu je lakše povrijedio. Osim toga, optužnica ga tereti za neovlašteno držanje vatrenog oružja bez odgovarajuće isprave te oružja čija nabavka građanima nije dopuštena – navedeno je u presudi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ranije osuđivan
Zadrić se u obrazloženju presude posebno osvrnuo na krivično djelo pokušaj ubistva, što je Šljivićeva odbrana pokušala osporiti, a kako je naveo, iako je Ćemalović, kako je to i medicinski utvrđeno, zadobio lakše povrede, ipak je jedna od prostrelnih rana nanesena uz samu arteriju femoralis. Također, naveo je da je Šljivić i ranije osuđivan skoro za ista krivična djela te da je očigledno kako prethodno izrečene kazne nisu imale nikakav učinak na njegovo ponašanje.

Šljiviću je produžen pritvor koji može trajati najduže do 4. decembra ove godine ili do drugačije odluke Suda.

Jedinstvena kazna
Za izazivanje opće opasnosti utvrđena mu je kazna u trajanju od šest mjeseci, za ubistvo u pokušaju dvije godine, za laku tjelesnu povredu četiri mjeseca, za nedozvoljeno držanje oružja iz KZFBiH šest mjeseci i za neovlaštenu nabavku, držanje ili prodaju oružja kantonalnog zakona tri mjeseca, nakon čega mu je izrečena jedinstvena kazna od tri i po godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izvor: Dnevni Avaz

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Potresna priča Sarajlije: Dok se neko igrao Boga i odlučivao ko zaslužuje da živi, a ko ne, moj otac je umro

Objavljeno

na datum

Administator

Sarajevski snimatelj Emir Džanan oglasio se na Facebooku gdje je podijelio šokantnu priču o svom ocu Mirsadu koji nije dočekao da dobije odobrenje za lijek koji mu je bio neophodan.

Njegovom ocu je u februaru ove godine bio dijagnosticiran hepatocelularni karcinom G1 i tada mu je indicirana terapija lijekom “Sorafenib”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Cijeli život radio

  • Procedura da pacijent dobije lijek je, pazite sad ovo, da s Onkologije KCUS pošalju dokumentaciju u Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, tj. na Fond solidarnosti koji je kao osnovan za ovakve pacijente i onda se početkom svakog mjeseca sastane jedna komisija i odlučuje ko će dobiti neki lijek, a ko neće.

S Onkologije su odmah poslali dokumentaciju i već početkom marta je komisija zasjedala i odlučila da moj tata neće dobiti lijek. Zasjedala je i u aprilu i u maju i u junu i u julu i avgustu, ali lijek nikada nije dobio. I tako, dok se neko igrao Boga i odlučivao ko zaslužuje da živi, a ko ne, moj tata je umro – napisao je Džanan.

On je naveo kako je porodica u međuvremenu odlučila da nabavi lijek, da ga kupi. Našli su jednu kutiju u apoteci Dina, koja je koštala 5.700 KM. Zahvaljujući prijateljima, Džanan i porodica su pronašli isti lijek u Turskoj za 2.000 KM. Nažalost, njegov otac je tada već bio preslab i doktor je rekao da ne bi podnio terapiju.

Nakon toga, naš zdravstveni sistem jednostavno pušta čovjeka da umre. Tako je i bilo, umro je kući u 62. godini okružen porodicom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ono s čime ne mogu da se pomirim je da čovjek koji je cijeli život radio i pošteno zaradio penziju nije dobio priliku da se bar pokuša liječiti.

Sve odrađeno “po zakonu”
Ako neko želi da se bavi ratnim zaslugama, odradio je i to, od prvog do zadnjeg dana. U septembru 1992. je ranjen dok je izvlačio tijela svojih mrtvih saboraca u Azićima. Nakon toga, Igman, Nišići, itd. itd., mada nikad to nije ni spomenuo negdje gdje bi imao pravo na bilo kakvu prednost ili povlasticu. Nije uopšte volio pričati o ratu.

Boli me najviše što je sve ovo odrađeno “po zakonu”, bez ikakve i bilo čije odgovornosti. Od doktora koji hladno propiše terapiju, gleda te u oči, a zna da je nećeš ni dočekati, ljudi koji sjede u toj komisiji i biraju čiji život je manje ili više vrijedan do kompletnog sistema i mafije koji ne da ne liječe nego profitiraju na bolesti i na kraju ubijaju svoje sugrađane.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Što se mog tate tiče, ostaje sjećanje na dobrog i hrabrog čovjeka koji je do zadnjeg trenutka u sebi imao onu dječiju razigranost kao na ovoj slici dok je 70-ih skakao po krovovima zgrada Koševskog Brda glumeći Supermana. Nažalost, ovdje bi i Supermana ubili – napisao je Džanan.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Za pripadnika OSA-e, koji je odavao tajne narkomafiji, predložen kućni pritvor

Objavljeno

na datum

Administator

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da se uhapšenom Robertu Radonjiću, pripadniku OSA-e i pripadniku Granične policije Milošu Lukajiću odredi kućni pritvor.

Kako je portal “Avaza” ranije objavio, Robert Radonjić, je pripadnik OSA-e BiH i šef kancelaracije tajne službe u Banja Luci. Za uhapšene Srđana Rađevića i Davorina Popovića zatražen je pritvor do mjesec dana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Oni su uhapšeni zbog odavanja tajnih podataka pripadnicima narkomafije. Također, oni se dovode u sumnju da su pripadnici grupe Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika Dragana Mektića, koji je u pritvoru sedam mjeseci.

Podsjećamo nakon hapšenja Cvijetića kod njega su pronađeni povjerljivi dokumenti OSA-e, prenosi Dnevni Avaz.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Da je živ, Dženan Memić bi danas napunio 28 godina: “Živiš u našim srcima”

Objavljeno

na datum

Administator

Da je živ, danas bi Dženan Memić zajedno sa svojom porodicom i prijateljima proslavio svoj 28. rođendan. Dženan je tog kobnog 8. februara 2016. godine napadnut u Velikoj aleji na Ilidži, a sedam dana kasnije podlegao je povredama u bolnici.

I ovaj rođendan će njegovi najbliži proslaviti dok krivci za njegovu smrt i to što više nije s njima još slobodno šetaju i nisu procesuirani.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Njegov otac Muriz i sestra Arijana zajedno sa advokatom Ifetom Feragetom vode bitku za pravdu i neće odustati sve dok ne otkriju istinu i kazne krivce za smrt Dženana, za kojeg komšije, prijatelji i svi koji su ga poznavali imaju samo riječi hvale.

Povodom njegovog rođendana, oglasili su se na stranici “Pravda za Dženana Memića”.

  • Čisto srce može nebo dotaći. Čisti život, primjer može postati…

I ruke od svile, što najdraže su bile… čekaju, da me zagrle, kad’ i mene, voljeni pozove. Živiš u našim srcima – napisano je na stranici.

Podsjetimo, u Sudu BiH se zbog njegovog ubistva sudi se bivšoj djevojci stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Kristal”, prenosi Dnevni Avaz.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu