Connect with us

SVIJET

VIDEO – Rusko izuzetno ubojito oružje je u Ukrajini: Užasno je jer može isisati zrak iz pluća

Objavljeno

na datum

Strani mediji, među kojima je CNN, su objavili da je Rusija u Ukrajinu transportovala izuzetno ubojito termobarično oružje. Ukrajinci tvrde da je ovo oružje, poznato kao i vakuumska bomba, već upotrijebljeno.

Na društvenim mrežama postoje videosnimci za koje je navedeno da se na njima vidi da je oružje upotrijebljeno. Osim toga, ambasadorica Ukrajine u Sjedinjenim Američkim Državama Oksana Makarova je nakon sastanka s američkim kongresmenima iznijela istu tvrdnju te istakla da je upotreba termobaričnog oružja zabranjena Ženevskom konvencijom.

CNN je transport ovog oružja snimio krajem prošle sedmice u blizini rusko-ukrajinske granice. Međutim, nijedan medij sa Zapada nije objavio da je ono i upotrijebljeno. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je jučer, 2. marta, naglasila da Sjedinjene Američke Države znaju za izvještaje o korištenju, ali nije potvrdila da se to zaista i desilo. Poručila je da bi to bio ratni zločin.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Šta je termobarično oružje

BBC je obrazložio šta je to termobarično oružje, koje se još naziva i aerosolna bomba. Ima spremnike s gorivom i dva eksplozivna naboja te se može koristiti na dva načina – izbacivanjem iz aviona ili se ispaljuje kao granata ili raketa.

Naboj detonacijom otvori spremnik iz kojeg se gorivo poput oblaka rasprši. Može prodrijeti u bilo koju građevinu, a što se odnosi na bunkere i tunele koji nisu hermetički zatvoreni. Drugi naboj ga detonira i stvori veliku vatrenu kuglu. Detonacija usisava zrak kako bi se proizvela vrlo visoka temperatura, što za posljedicu ima eksploziju koja traje znatno duže od detonacije konvencionalnih bombi. Ovakva eksplozija tijelo žrtve može pretvoriti u paru.

Užasavajući podatak o tome koliko je termobarično oružje ubojito istakao je bivši zamjenik američkog ministra odbrane i zvaničnik CIA-e Mick Mulroy u izjavi za vanjskopolitički magazin Foreign Policy.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ovo oružje ne samo da će ubiti one koji se nalaze u neposrednoj blizini udara, ono će isisati kisik iz zraka i pluća ljudi u blizini. To je užasno”, kazao je Mulroy.

Britanski javni servis je napomenuo da su Sjedinjene Američke Države 2003. testirale bombu od 9.800 kilograma, koju su nazvale “Majkom svih bombi”. Rusija je četiri godine kasnije razvila slično oružje koje je nazvano “Ocem svih bombi”. Riječ je o bombi čija je eksplozija ekvivalentna konvencionalnoj bombi od 44 tone. To je najveća nenuklearna eksplozivna naprava na svijetu.

Korištenje termobaričnog oružja seže još do Drugog svjetskog rata, kada ga je prvobitno koristila njemačka vojska. No, do 1960-ih nije potpuno razvijeno, a tada ga je američka vojska koristila u Vijetnamu. Amerikanci su ga koristili i u Afganistanu. Rusi su ga koristili u ratu u Čečeniji 1999. godine, kao i u ratu u Siriji.

Izvor: Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Maloljetnicu porijeklom iz BiH oteli i seksualno zlostavljali dvojica muškaraca u Njemačkoj

Objavljeno

na datum

Administator

Kako prenosi njemački Bild, 15-godišnja tinejdžerica iz Bosne i Hercegovine je oteta u Gelsenkirchenu i seksualno zlostavljana od dvojice muškaraca.

Djevojčica je slučaj prijavila u srijedu navečer u Essenu te opisala šta se desilo.

Kako je navela, nakon škole oko 12 popodne je čekala autobus, te se pojavio bijeli kombi iz kojeg su izašla dvojica muškaraca i natjerala je da uđe u njega.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U prijavi je navela da su je odvukli u nepoznatu kuću i ozbiljno seksualno zlostavljali, da bi je nakon nedjela ostavili u Essenu. Prema svjedočanstvu napadači su govorili njemački sa arapskim akcentom, piše Bild.

Prema njenom iskazu, djevojka je tokom oba putovanja primijetila da auto vozi brzo i nesigurno. Glasnogovornik policije je rekao: “Ovo su primijetili i drugi sudionici u prometu i zatrubili.” Registarska oznaka automobila otmičara mogla bi biti “CUX – HH” ili “CUX – HK”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

U iznenađujućem potezu Armenija priznala Državu Palestinu

Objavljeno

na datum

Administator

Armenija je u petak ujutro priznala Palestinu kao državu, objavila je ruska novinska agencija TASS pozivajući se na armensko ministarstvo vanjskih poslova.

“Katastrofalna humanitarna situacija u Gazi i tekući vojni sukob jedno je od primarnih pitanja na međunarodnom političkom dnevnom redu koje zahtijeva rješenje. Republika Armenija kategorički odbacuje ciljanje civilnih infrastruktura, nasilje nad civilnim stanovništvom te uzimanje talaca i zarobljavanje civila tokom oružanog sukoba te se pridružuje zahtjevima međunarodne zajednice za njihovo oslobađanje bez preduvjeta”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Dalje navode da se Armenija pridružila rezolucijama koje pozivaju na prekid vatre u Gazi i da se zalažu za sveobuhvatno rješenje palestinskog pitanja na principu dvije države kao jedinim načinom ispunjavanja legitimnih težnji oba naroda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Na temelju navedenog i potvrđujući svoju privrženost međunarodnom pravu i načelima jednakosti, suvereniteta i mirnog suživota naroda, Republika Armenija priznaje državu Palestinu”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Iako je stav Armenije bio da podržava palestinsku državu, u proteklim mjesecima nije bilo najava da bi mogla povuče potez priznanja državnosti, posebno u vidu pokušaja da ojača sigurnosnu saradnju sa državama kao što je Francuska, a koje još nisu priznale Palestinu. Sa druge strane, u osjetljivoj regiji jedna od rijetkih država sa kojima Armenija može ostvariti blisku saradnju je Iran, koji podržava Palestinu, ali za Armeniju može biti prepreka u ostvarivanju jačih veza sa zapadom.

Armenija se posljednjih godina sve više povezuje s Iranom zbog rastućih napetosti s Azerbajdžanom. Armenija je i država posmatrač Arapske lige. Palestina je priznata kao država članica u ovoj organizaciji. Sa druge strane Azerbejdžan održava jako bliske veze sa Izraelom.

Ranije su u znak podrške Palestinu priznale Španija, Irska i Slovenija koje su članice Evropske unije, a došlo je i do priznanja od više drugih država u svijetu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

Nijemci za Ukrajinu pripremaju novi “Frankestein” tenk, služit će za obaranje dronova

Objavljeno

na datum

Administator

Ukrajina bi trebala dobiti novi tenk protivzračne odbrane “Frankenstein”, dizajniran za obaranje ruskih bespilotnih letjelica i projektila spajanjem dokazanih sposobnosti šasije tenka iz doba Hladnog rata s naprednim protivzračnim sistemom.

Njemačka odbrambena kompanija Rheinmetall objavila je ove sedmice novi dizajn. Kompanija planira montirati kupolu Skyranger, opremljenu snažnim automatskim topom od 35 mm, na šasiju Leoparda 1.

“Mnogi Leopard 1 tenkovi su još dostupni”, rekao je Bjorn Bernhard, voditelj kopnenih sistema u Rheinmetallu, sugerišući da bi moglo biti više tenkova “Frankenstein” u izradi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iako Njemačka više ne koristi Leopard 1 iz doba Hladnog rata, značajan broj ostaje u skladištu. Ukrajinska vojska već je primila gotovo 100 Leoparda i nastavlja tražiti dodatnu potporu za odbranu od Rusije i njenih napada bespilotnim letjelicama koji su posljednjih mjeseci gađali kritičnu infrastrukturu.

Razvijen 1960-ih, Leopard 1 brzo je postao standard za mnoge evropske vojske tokom Hladnog rata, služeći kao glavni borbeni tenk u više od desetak zemalja diljem svijeta. Dajući prioritet mobilnosti i vatrenoj moći, njegov snažni motor tjera tenk od 42 tone do brzina većih od 64 km na sat, držeći korak s trupama koje napreduju.

Dobro ispitana šasija može se pohvaliti značajnim off-road sposobnostima, što je čini idealnom za teške terene istočne Ukrajine. Nizak profil Leoparda također nudi određenu zaštitu od neprijateljske vatre.

Dok Leopard daje temelj, pravi mišić dolazi iz Skyranger sistema. Ova napredna kupola ima sofisticirani radar s potpunim pregledom od 360 stepeni, što ukrajinskim snagama omogućuje precizno otkrivanje i praćenje nadolazećih prijetnji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Skyranger je također snažan. Njegov automatski top od 35 mm može učinkovito uništiti nadolazeće dronove prije nego što nanesu štetu. Sistem se također može opremiti lanserima za protivzračne projektile, pružajući dodatni sloj odbrane od sofisticiranijih prijetnji iz zraka.

Prema Rheinmetallu, ova kombinacija omogućuje Ukrajini da brzo postavi vrlo učinkovit sistemprotiv ruskih rojeva dronova koji oštećuju njihovu infrastrukturu. Najava se poklapa s otvaranjem nove Rheinmetall radionice u zapadnoj Ukrajini.

“U Ukrajini planiramo dugoročno. Ne samo da isporučujemo opremu i onda se povlačimo – mi pokazujemo da ćemo biti tamo trajno i podržavati Ukrajinu”, rekao je Bernhard za Bild.

Rheinmetallov novi pogon ima za cilj popraviti oštećene tenkove njemačke proizvodnje na prvim linijama, značajno smanjujući vrijeme zastoja i brže ih vraćajući u akciju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Odbrambena kompanija poznata po svom inovativnom oružju također je uspješno modificirala vozila protivzračne odbrane iz sovjetske ere za ispaljivanje zapadnih projektila, stvarajući “FrankenSAM” koji se pokazao učinkovitim protiv napada dronovima.

Kao dio šire strategije Kijeva, Ukrajina nastavlja tražiti dodatnu potporu za suzbijanje napada ruskih bespilotnih letjelica na kritičnu infrastrukturu. Prošle je sedmice ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osigurao 10-godišnji sigurnosni sporazum sa SAD-om koji obećava dugoročnu vojnu pomoć Kijevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu