Connect with us

SVIJET

VIDEO – Rusko izuzetno ubojito oružje je u Ukrajini: Užasno je jer može isisati zrak iz pluća

Objavljeno

na datum

Strani mediji, među kojima je CNN, su objavili da je Rusija u Ukrajinu transportovala izuzetno ubojito termobarično oružje. Ukrajinci tvrde da je ovo oružje, poznato kao i vakuumska bomba, već upotrijebljeno.

Na društvenim mrežama postoje videosnimci za koje je navedeno da se na njima vidi da je oružje upotrijebljeno. Osim toga, ambasadorica Ukrajine u Sjedinjenim Američkim Državama Oksana Makarova je nakon sastanka s američkim kongresmenima iznijela istu tvrdnju te istakla da je upotreba termobaričnog oružja zabranjena Ženevskom konvencijom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

CNN je transport ovog oružja snimio krajem prošle sedmice u blizini rusko-ukrajinske granice. Međutim, nijedan medij sa Zapada nije objavio da je ono i upotrijebljeno. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je jučer, 2. marta, naglasila da Sjedinjene Američke Države znaju za izvještaje o korištenju, ali nije potvrdila da se to zaista i desilo. Poručila je da bi to bio ratni zločin.

Šta je termobarično oružje

BBC je obrazložio šta je to termobarično oružje, koje se još naziva i aerosolna bomba. Ima spremnike s gorivom i dva eksplozivna naboja te se može koristiti na dva načina – izbacivanjem iz aviona ili se ispaljuje kao granata ili raketa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naboj detonacijom otvori spremnik iz kojeg se gorivo poput oblaka rasprši. Može prodrijeti u bilo koju građevinu, a što se odnosi na bunkere i tunele koji nisu hermetički zatvoreni. Drugi naboj ga detonira i stvori veliku vatrenu kuglu. Detonacija usisava zrak kako bi se proizvela vrlo visoka temperatura, što za posljedicu ima eksploziju koja traje znatno duže od detonacije konvencionalnih bombi. Ovakva eksplozija tijelo žrtve može pretvoriti u paru.

Užasavajući podatak o tome koliko je termobarično oružje ubojito istakao je bivši zamjenik američkog ministra odbrane i zvaničnik CIA-e Mick Mulroy u izjavi za vanjskopolitički magazin Foreign Policy.

“Ovo oružje ne samo da će ubiti one koji se nalaze u neposrednoj blizini udara, ono će isisati kisik iz zraka i pluća ljudi u blizini. To je užasno”, kazao je Mulroy.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Britanski javni servis je napomenuo da su Sjedinjene Američke Države 2003. testirale bombu od 9.800 kilograma, koju su nazvale “Majkom svih bombi”. Rusija je četiri godine kasnije razvila slično oružje koje je nazvano “Ocem svih bombi”. Riječ je o bombi čija je eksplozija ekvivalentna konvencionalnoj bombi od 44 tone. To je najveća nenuklearna eksplozivna naprava na svijetu.

Korištenje termobaričnog oružja seže još do Drugog svjetskog rata, kada ga je prvobitno koristila njemačka vojska. No, do 1960-ih nije potpuno razvijeno, a tada ga je američka vojska koristila u Vijetnamu. Amerikanci su ga koristili i u Afganistanu. Rusi su ga koristili u ratu u Čečeniji 1999. godine, kao i u ratu u Siriji.

Izvor: Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

VIDEO – Paraglajder u posljednjoj sekundi izbjegao pad i smrt, dramatičan video obišao svijet

Objavljeno

na datum

Administator

Amerikanac Kevin Philipp izbjegao je smrt u posljednjoj sekundi nakon što se tokom paraglajding treninga zapleo u vlastiti padobran.

“Nema vremena za umiranje!”, napisao je na društvenim mrežama nakon što je objavio video koji je šokirao mnoge njegove prijatelje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Philippa je tokom njegovog posljednjeg leta zadesio jak nalet vjetra i dok je bio u slobodnom padu, očajnički je pokušavao aktivirati sigurnoni padobran koji se nalazi oko pojasa.

Drama se odvijala gotovo do samog tla, a onda se praktično u posljednjoj sekundi sigurnoni padobran otvorio i na svu sreću izbjegnuta je tragedija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog širenja pandemije majmunskih boginja

Objavljeno

na datum

Administator

Američka vlada proglasila je izbijanje majmunskih boginja hitnim stanjem u javnom zdravstvu nakon porasta broja slučajeva, čime je proglašeno vanredna situacija.

Ova odluka donijeta je kako bi se ubrzala distribucija vakcina, proces hospitalizacije i federalnih sredstava za suzbijanje širenja virusa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovakva mjera američkih vlasti stupila je na snagu nakon nešto manje od dvije sedmice kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala najvišu uzbunu za hitne slučajeve nakon porasta broja slučajeva u svijetu.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, broj slučajeva u SAD premašio je 6.600. Četvrtina ovih slučajeva pojavila se u državi New York, koja je prošle sedmice proglasila vlastito vanredno stanje zbog ove bolesti.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je više od 26.000 slučajeva potvrđeno je širom svijeta ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki stručnjaci za javno zdravlje izrazili su zabrinutost da bi proglašenje vanrednog stanja moglo dodatno stigmatizirati bolest. Iako svako može dobiti majmunske boginje, epidemija je uglavnom bila koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima.

Ipak, to nije samo spolno prenosiva infekcija jer se može prenijeti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Nizozemska proglasila nestašicu vode zbog suše

Objavljeno

na datum

Administator

Nizozemska je u srijedu proglasila službenu nestašicu vode jer su ovu nizinsku zemlju pogodile visoke temperature i neuobičajeno suho ljeto.

Nizozemska vlada rekla je da razmatra daljnje mjere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osjetljiva na klimatske promjene.

“Nizozemska je zemlja vode, ali i ovdje je naša voda dragocjena”, rekao je ministar infrastrukture i komunalne privrede Mark Harbers u izjavi.

Dijelovi Nizozemske već su zabranili poljoprivrednicima zalijevanje svojih usjeva površinskom vodom, što je udarac za drugog najvećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki kanali za plovidbu također su obustavljeni, a slana voda iz mora se vraća u neke rijeke jer su njihovi vodostaji tako niski, dodao je Harbers.

Prioritet će sada biti dat osiguranju da vitalni nasipi ostanu sigurni, a zatim opskrbi pitkom vodom i energijom, rekao je.

Suša je “postajala sve vidljivija u prirodi” i bilo je “zamislivo da će suša uticati na više društvenih interesa”, dodao je Harbers.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zato molim sve Nizozemce da dobro razmisle trebaju li oprati auto ili potpuno napuniti svoj bazen na napuhavanje”, poručio je on, piše AFP.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu