Connect with us

SVIJET

Putin i Macron ponovo razgovarali, ruski lider poručio kako će ciljevi Rusije biti ostvareni

Izvor: Klix.ba
Foto: EPA-EFE

Objavljeno

na datum

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obavio je još jedan u nizu razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, s kojim je razgovarao o ratu u Ukrajini, ali i krajnjim ciljevima Rusije u ovoj državi.

Prema saopćenju iz Kremlja, Putin je tokom razgovora komentirao posljednje obraćanja Emmanuela Macrona Ukrajincima te je izjavio kako se ne slaže s mnogim izrečenim tezama u govoru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Posebno se to odnosi na izjavu Emmanuela Macrona, koji je lažima nazvao izjave da se Rusija bori protiv nacizma u Ukrajini. S tim u vezi, tokom razgovora su mu data detaljna objašnjenja o značajnoj ulozi neonacista u državnoj politici Kijeva”, ističu iz Kremlja.

Nazvavši ponovo rat u Ukrajini “specijalnom operacijom zaštite Donbasa”, iz Kremlja su istakli kako Rusija namjerava nastaviti borbu protiv nacionalističkih oružanih skupina u Ukrajini.

“Namjeravamo nastaviti beskompromisnu borbu protiv militanata nacionalističkih oružanih grupa koje čine ratne zločine, uključujući postavljanje vojne opreme u stambena naselja i korištenje civilnog stanovništva kao živog štita”, poručili su iz Moskve.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Ruske Federacije je ponovio stavove o situaciji u Donbasu te je poručio kako se godinama zataškava genocid nad civilima u ovom području, koji je doveo do brojnih žrtava i prisilio stotine hiljada ljudi da potraže azil u Rusiji.

“Putin je ponovo detaljno izložio temeljne pristupe i uslove u kontekstu pregovora s predstavnicima Kijeva i potvrdio da je, prije svega, riječ o demilitarizaciji i neutralnom statusu Ukrajine. Naglašeno je da će zadaci vojne operacije biti ispunjeni, a pokušaji da se odugovlačenjem pregovora dobije na vremenu samo će dovesti do dodatnih zahtjeva Kijeva u našoj pregovaračkoj poziciji”, saopćeno je iz Kremlja.

Novi razgovor Macrona i Putina bio je ujedno i treći od početka rata u Ukrajini. Također, lideri Rusije i Francuske intenzivno su razgovarali i prije početka ruske invazije na Ukrajinu, a teme o kojima su govorili odnosile su se na ruske sigurnosne zahtjeve i na evropsku sigurnosnu politiku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

VIDEO – Paraglajder u posljednjoj sekundi izbjegao pad i smrt, dramatičan video obišao svijet

Objavljeno

na datum

Administator

Amerikanac Kevin Philipp izbjegao je smrt u posljednjoj sekundi nakon što se tokom paraglajding treninga zapleo u vlastiti padobran.

“Nema vremena za umiranje!”, napisao je na društvenim mrežama nakon što je objavio video koji je šokirao mnoge njegove prijatelje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Philippa je tokom njegovog posljednjeg leta zadesio jak nalet vjetra i dok je bio u slobodnom padu, očajnički je pokušavao aktivirati sigurnoni padobran koji se nalazi oko pojasa.

Drama se odvijala gotovo do samog tla, a onda se praktično u posljednjoj sekundi sigurnoni padobran otvorio i na svu sreću izbjegnuta je tragedija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog širenja pandemije majmunskih boginja

Objavljeno

na datum

Administator

Američka vlada proglasila je izbijanje majmunskih boginja hitnim stanjem u javnom zdravstvu nakon porasta broja slučajeva, čime je proglašeno vanredna situacija.

Ova odluka donijeta je kako bi se ubrzala distribucija vakcina, proces hospitalizacije i federalnih sredstava za suzbijanje širenja virusa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovakva mjera američkih vlasti stupila je na snagu nakon nešto manje od dvije sedmice kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala najvišu uzbunu za hitne slučajeve nakon porasta broja slučajeva u svijetu.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, broj slučajeva u SAD premašio je 6.600. Četvrtina ovih slučajeva pojavila se u državi New York, koja je prošle sedmice proglasila vlastito vanredno stanje zbog ove bolesti.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je više od 26.000 slučajeva potvrđeno je širom svijeta ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki stručnjaci za javno zdravlje izrazili su zabrinutost da bi proglašenje vanrednog stanja moglo dodatno stigmatizirati bolest. Iako svako može dobiti majmunske boginje, epidemija je uglavnom bila koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima.

Ipak, to nije samo spolno prenosiva infekcija jer se može prenijeti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Nizozemska proglasila nestašicu vode zbog suše

Objavljeno

na datum

Administator

Nizozemska je u srijedu proglasila službenu nestašicu vode jer su ovu nizinsku zemlju pogodile visoke temperature i neuobičajeno suho ljeto.

Nizozemska vlada rekla je da razmatra daljnje mjere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osjetljiva na klimatske promjene.

“Nizozemska je zemlja vode, ali i ovdje je naša voda dragocjena”, rekao je ministar infrastrukture i komunalne privrede Mark Harbers u izjavi.

Dijelovi Nizozemske već su zabranili poljoprivrednicima zalijevanje svojih usjeva površinskom vodom, što je udarac za drugog najvećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki kanali za plovidbu također su obustavljeni, a slana voda iz mora se vraća u neke rijeke jer su njihovi vodostaji tako niski, dodao je Harbers.

Prioritet će sada biti dat osiguranju da vitalni nasipi ostanu sigurni, a zatim opskrbi pitkom vodom i energijom, rekao je.

Suša je “postajala sve vidljivija u prirodi” i bilo je “zamislivo da će suša uticati na više društvenih interesa”, dodao je Harbers.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zato molim sve Nizozemce da dobro razmisle trebaju li oprati auto ili potpuno napuniti svoj bazen na napuhavanje”, poručio je on, piše AFP.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu