Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik: Komšić i Džaferović “muslimanski članovi Predsjedništva”

Izvor: N1
Foto: N1

Objavljeno

na datum

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Mirko Šarović, Branislav Borenović i Igor Crnadak ne propuštaju priliku da pokažu da ne vole Republiku Srpsku i da za njih ne postoji nacionalni interes.

Dodik je rekao da su ovoga puta priliku vidjeli u sukobima u Ukrajini, ili je neko drugi u njihovo ime vidio priliku da se preko njih obračuna sa Republikom Srpskom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje Srne da prokomentariše stavove trojice opozicionara da srpski član Predsjedništva BiH napušta sjednice ovog tijela, dok druga dva člana donose, kako kažu, strateške odluke, Dodik je rekao da umjesto da podrže stav Republike Srpske da se na sjednici Predsjedništva BiH raspravlja o situaciji u Ukrajini, Šarović, Borenović i Crnadak staju na stranu Željka Komšića i Šefika Džaferovića, čime prave presedan u istoriji Republike Srpske.

“Podrška dvojici muslimanskih članova Predsjedništva da BiH u međunarodnim organizacijama glasa bez zvaničnog stava i odluke Predsjedništva jedno je od najsramnijih ponašanja srpskih političara ikada u Republici Srpskoj. To praktično znači da su tri opozicionara iz Republike Srpske podržali da se Republika Srpska isključi iz donošenja odluka i srpski narod stavi u podređen položaj. Ponašanje Šarovića, Borenovića i Crnadka vidim kao izraz mržnje prema Miloradu Dodiku, ali i izraz podaništva prema muslimanima u Sarajevu” naglasio je Dodik u izjavi Srni.

On je naveo da su svi ambasadori u Generalnoj skupštini UN glasali po nalozima rukovodstava svojih država osim ambasadora BiH, jer za njegovo glasanje nije bilo odluke Predsjedništva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Moje insistiranje na poštovanju Ustava BiH naišlo je na osudu mrzitelja Republike Srpske među koje su se odavno upisali Mirko Šarović, Branislav Borenović i Igor Crnadak. Oni žive u samonametnutoj laži i izmišljenim narativima, kao što živi svaki izdajnik, jer samo životom u takvim iluzijama mogu sebi da opravdaju izdaju kakvu Republika Srpska do sada nije vidjela. A oni odlično znaju da su izdali” istakao je Dodik.

Kazao je da za razliku od njih, Milorad Dodik ima stav, možda ne uvijek ispravan, ali je to lični stav koji ne čeka bilo čije odobrenje ili naloge, kako to čini ovaj trojac koji se ispisao i iz opozicije, upisavši se u trgovce Republikom Srpskom i njenim interesima zarad malog ličnog šićara.

“Vjerovao sam da je svakome jasno da ne možemo dozvoliti da budemo omalovaženi i preglasani na bilo kojem pitanju, ali ovaj sramni trojac mi poručuje da još ima onih koji bi to prihvatili. Srbi na preglasavanje nisu pristali ni devedesetih, zašto bi pristali sada kada im Ustav BiH, za koji su se izborili, omogućava ravnopravnost u odlučivanju?! Ali, Šarovića, Borenovića i Crnadka ne zanima Republika Srpska, ne zanima ih ravnopravnost Srba, njih zanima samo da zadovolje svoje gazde i zauzvrat dobiju mrvice sa stola”, konstatovao je član Predsjedništva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Milorad Dodik jučer je bezuspješno pokušao isposlovati neutralnost BiH kada je u pitanju invazija Rusije na Ukrajinu, nakon što nije uspio nametnuti raspravu prekinuo je sjednicu Predsjedništva. Željko Komšić, član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda kazao je nakon toga da “Dodik izvršava ciljeve dogovorene s Rusijom i da mu je cilj destabilizacija BiH”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Predložen jednomjesečni pritvor za inspektora MUP-a RS Nedeljka Luburu

Objavljeno

na datum

Administator

Tužilaštvo BiH predložilo je produženje mjere pritvore na mjesec dana dvojici uhapšenima u jučerašnjoj operativnoj akciji MUP-a RS, među kojima i visokorangiranom inspektoru Nedeljku Lubari.

Nakon što je u prisustvu advokata, ispitao osumnjičene, postupajući tužilac Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvojicu osumnjičenih koji su lišeni slobode u jučerašnjoj akciji MUP-a RS, na području Banje Luke.
Tužitelj Tužilaštva BiH podnio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Bojana Roguljića i Nedeljka Lubare.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetit ćemo, Lubura je policijski službeniki, načelnik Jedinice za profesionalne standarde u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Njih dvojica, koji su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičeni su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje lica, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, te zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ-a BiH, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se, osumnjičeni organizovali radi krijumčarenja sigurnosno interesantne osobe i potraživane međunarodnim potjernicama radi teških krivičnih djela organizirang kriminala u regionu, uključujući i ubistvo. Navedena osoba je prokrijumčarena sa područja EU na područje BiH, nakon čega su joj osumnjičeni nastavili pužati pomoć u skrivanju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

U USK-u se najavljuje brza cesta koja bi spajala Bihać, Cazin i V.Kladušu

Objavljeno

na datum

Administator

Kao pred svake, i pred ovogodišnje izbore se iznova pokreću priče o važnim i prioritetnim projektima. U Unsko-sanskom kantonu se najavljuje brza cesta koja bi spajala Bihać, Cazin i Veliku Kladušu i koja bi bila spojena sa cestama Republike Hrvatske. Krajišnici nisu optimistični da bi se ovom cestom mogli voziti u skorije vrijeme – s obzirom na to da radovi na pojedinim, već započetim projektima, traju i više od 20 godina.

Video možete pogledati: OVDJE

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Košarkaši BiH uprkos finansijskim problemima ipak otputovali na turnir u Estoniju

Objavljeno

na datum

Administator

Muška košarkaška reprezentacija je, uprkos lošoj finansijskoj situaciji u savezu, uspjela otputovati u Estoniju na turnir gdje će odigrati duele protiv Belgije i domaće selekcije.

Na spisku selektora Adisa Bećiragića koji će igrati u Tartuu se nalaze: Miralem Halilović, Jusuf Nurkić, Džanan Musa, Amar Gegić, Edin Atić, Sani Čampara, Kenan Kamenjaš, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Emir Sulejmanović, John Roberson, Rijad Avdić, Ajdin Penava i Đorđe Topolović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zmajevi će sutra odigrati meč protiv Belgije (17 sati po našem vremenu), a u nedjelju protiv domaće selekcije (16 sati).

“Ove utakmice poslužit će nam da vidimo šta smo to uradili u protekle dvije sedmice na Vlašiću. To će biti zaista kvalitetne provjere, jer ćemo igrati protiv dobrih reprezentacija, koje su, poput nas, učesnice predstojećeg Eurobasketu”, kaže selektor Bećiragić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu