Connect with us

MAGAZIN

Čemu služi EKG analiza, šta može otkriti, a šta ne

Objavljeno

na datum

Stručnjaci su objasnili čemu služi EKG analiza, šta ona može pokazati i koji se kardiološki problemi tom analizom ne mogu otkriti. Kada odete na pregled srca, jedna od osnovnih analiza koju će kardiolog tražiti je EKG. Svi smo za njega čuli, ali znamo li čemu služi i šta govori ta važna analiza.

EKG je jedna u nizu analiza koje mi tražimo kada pravimo kardiološki pregled. Naravno da je dobro kada imate dobar EKG, ali, nažalost, to nije uvijek dovoljno da kažemo da ste zdravi što se vašeg srca tiče. EKG je električna aktivnost srca, zapis s 12 linija koje nam govore o različitim aspektima stanja srca.

Razlozi analize
Osim obične analize EKG-a, koja traje 15 sekundi, primjenjuje se i holter EKG-a, koji se nosi 24 sata. Ukoliko hipertenzija traje dugo, često imate zadebljanje srčanog mišića, jer hipertenzija ne daje nikakve simptome. Simptomi hipertenzije su potiljačna glavobolja, zujanje u ušima i povremeno curenje krvi iz nosa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najčešći razlozi za EKG analizu:

  1. Aritmije,
  2. Hipertenzija,
  3. Bol u grudima.

Na EKG-u se ne vide suženja krvnih sudova, miokarditis, bolest zalistaka, pa se radi test opterećenja, naročito kod bolesnika koji se žale na bol u grudima. Ultrazvuk nam služiti da vidimo kolike su srčane šupljine, kakvi su zalisci, da li postoji zadebljanje srčanog mišića. Ultrazvuk i EKG su dobar paket dijagnoza.

Šta otkriva
Šta se može otkriti EKG-om:

  1. Vrsta aritmije,
  2. Predinfarktno stanje,
  3. Zadebljanje srčanog mišića.

Ukoliko neko ima klasičan infarkt – to se vidi na EKG-u. Kod nekih bolesnika on bude uredu, pa se rade i dodatne analize, enzimi u krvi koji ukazuju na oštećenja srčanog mišića. Inače, gotovo 40 posto bolesnika ima hipertrofiju lijeve komore, zadebljanje srčanog mišića. To je znak upozorenja u liječenju krvnog pritiska, istakli su stručnjaci.

Izvor: Dnevni Avaz

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

MAGAZIN

VIDEO – Goran Bare opisao današnju muziku: Move your body, ovo – ono, trči, vrati se, donesi

Objavljeno

na datum

Administator

Goran Bare je ususret koncertu u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu gostovao u HRT-ovoj emisiji “Kod nas doma” te je, između ostalog, komentarisao današnju muziku.

“Ovo što sad ja čujem na radiju, to mi ne zvuči ni na šta zapravo. To jednostavno… Ne želim nikog vrijeđati, ali jednostavno, to je udaranje… Nekakve djevojke pjevaju ‘Aaa move your body’, ovo – ono, tamo – vamo, trči, vrati se, donesi i tako…”, rekao je.

Dodao je da smatra da su spotovi ogavni, ali nije želio dalje komentarisati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ne, ne bih htio. Počet ću, a onda me niko neće moći zaustaviti. Onda će biti belaja”, rekao je uz osmijeh.

Najavio je i nove muzičke projekte, a na pitanje novinarke Barbare Kolar osjeća li tremu uoči zagrebačkog koncerta je odgovorio:

“Ja sam već toliko dugo na sceni da je to meni uobičajeno stanje. Sve ima svoju ljepotu i svoju ružnu stranu. To je moj posao, to je moje zanimanje, to je moj život, to je sve što sam ja, to najviše volim, tim se bavim i sretan sam zbog toga.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

MAGAZIN

VIDEO – Nastup Bosanca u “Superstaru” o kojem se priča: Žiri mu poručio da nema ni ritma ni sluha

Objavljeno

na datum

Administator

Prvu epizodu muzičkog takmičenja “Superstar” je obilježio nastup Muhidina Hasanovića, koji je rođen u mjestu pokraj Tuzle.

Ovaj mladić se prije sedam godina preselio u Njemačku, a umjetničko ime mu je Dinči. Filip Miletić je najprije konstatovao da je Dinči gastarbajter.

“Šta znači gastarbajter?”, upitao ga je. Severina ga je zatim pitala ima li njemačku disciplinu jer su organizovani i kod njih je “sve po špagi”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nisam još. Oni su hladni. Mislim, nisu loši, ali…”, rekao je.

Otpjevao je Nuccijevu pjesmu “Automatti”. S obzirom na to da se u njoj spominje Naopoleon Bonaparte, Severinu je zanimalo zna li Dinči ko je ova historijska ličnost, a on joj je kazao da nema pojma ko je on.

“Neviđeno, samo što ritma nemaš, sluha nemaš. Super ti je pjesma”, naveo je Miletić.

Nika Turković je rekla da joj je Dinči “sve prodao”, tj. da mu je povjerovala u svaki dio teksta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Samo mi je tu malo falilo, pogotovo na ovim refrenima, malo sluha i to mi je, nažalost, najvažnije i tako da se moram time voditi”, dodala je.

Severina je pitala Dinčija koliko je putovao do Hrvatske, na šta joj je on odgovorio da mu je trebalo 12 sati.

“Žao mi je, ali ovo možda nije bilo tako dobro za ovu emisiju, ali mislim da ćeš s ovakvim stavom osvojiti puno cura”, kazala je.

“Beskrajno si nam simpatičan i onda je teško reći nekome ko je tako drag i simpatičan: ‘Ajde, sad opet sjedi u autobus i vozi se 12 sati. Ja ću ti dati ‘da’ i to je jedno ‘da'”, komentarisao je Tonči Huljić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dinči je i od Nike dobio ‘da’, no Severina i Filip su ostali prvi stavu da on ne može proći dalje. Ipak, ovaj simpatični mladić je svojom harizmom itekako uljepšao takmičenje.

Nastavi čitati

MAGAZIN

Fotografija nastala prije 56 godina krije nevjerovatnu priču koja i danas privlači pažnju javnosti

Objavljeno

na datum

Administator

Fotografija “Poljubac života” (Kiss of life) 56 godina nakon nastanka i dalje privlači veliku pažnju javnosti jer se iza nje krije nevjerovatna priča.

Fotografija je nastala 1967. godine, a objektivom ju je uhvatio Rocco Morabito, američki fotograf koji je za nju dobio i Pulitzera, samo godinu kasnije.

Iza ovog snimka se krije priča o dvojici komunalnih radnika koji su obavljali rutinsko održavanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na njoj električar J.D. Thompson daje umjetno disanje svom kolegi Randallu G. Championu, nakon što je Champion ostao bez svijesti jer je slučajno dotaknuo žicu visokog napona.

Jačina od 4000 volti trenutno je prošla kroz njegovo tijelo i srce koje se zaustavilo pod tolikim opterećenjem.

Randallovo beživotno tijelo visjelo je na sigurnosnom pojasu koji je spriječio pad, a njegov partner brzo je stigao do njega i započeo reanimaciju.

Kad se kod Randalla pojavio slab puls pošto mu je Jay upuhao zrak u pluća, otkopčao ga je i spustio na zemlju.

Ubrzo su stigli spasioci koji su preuzeli Randalla i odvezli ga u najbližu bolnicu. Nakon nekog vremena potpuno se oporavio. Živio je još 35 godina poslije događaja, a umro je 2002. godine u 64. godini života.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu