Connect with us

BIHAĆ

Do kada će ljudi rizikovati živote vozeći opasnom cestom Bihać – Bosanska Krupa, šta je sa alternativom?

Objavljeno

na datum

Magistralna cesta Bihać – Bosanska Krupa jedna je od najopasnijih u našoj zemlji i stanovnici Unsko-sanskog kantona se pitaju da li će se ikada ova cesta ozbiljnije raditi, odnosno, izgraditi alternativni pravac.

Ova opasna cesta prolazi kanjonom rijeke Une i česti su odroni na putu, saobraćajne nesreće. Godine 2017. Ceste Federacije su na početku puta postavile tablu sa natpisom “Putujete na vlastitu odgovornost”.

“Morate bježati od teretnih vozila”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Put Bihać – Bosanska Krupa je magistralna cesta koja prolazi kanjonom rijeke Une i tu su stalni odroni. Osim što nije prilagođena uvjetima koje bi trebalo da ima jedna magistralna cesta, ona ima i dodatnu opasnost samog odrona kamenja i meni uopće nije jasno da sve ove godine ta prometnica nije stavljena na sto za rješavanje u JP Ceste Federacije BiH.

Ova cesta u svom najvećem dijelu ne zadovoljava onu osnovnu širinu koju bi trebalo da ima magistralna cesta. Tako, kada recimo imate iz suprotnog smjera teretno vozilo, vi morate bježati da ne biste doživjeli saobraćajni udes. A gdje da bježite, s jedne strane stijena, a s druge rijeka? – pita Husein Rošić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji živi u Unsko-sanskom kantonu i prolazi ovom dionicom.

Osvrnuo se na alternativni pravac.

Već nekoliko godina se radi na magistralnoj cesti preko Grmuško-srbljanskog platoa i u biti taj gore dio sela je povezan sa Gradom Bihaćem, jednom kvalitetnom prometnicom. Dakle, taj dio je već završen. Međutim, dalje od sela Jezera pa prema Bosanskoj Krupi, unazad sedam-osam godina je eksproprijacija zemljišta, što meni nikako nije jasno da to može toliko dugo trajati – govori nam Rošić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjenje smo potražili u JP Ceste FBiH pitajući ih zašto se ne radi rekonstrukcija magistralne ceste, proširenje, odnosno, šta je sa alternativnim pravcem.

Postavljanje zaštitnih mreža

Putem redovnog i vanrednog održavanja, JP Ceste FBiH Sarajevo svake godine kontinuirano ulaže značajna sredstva u poboljšanje sigurnosti odvijanja prometa u FBiH. Ovi radovi podrazumijevaju sanaciju asfaltnog kolovoza, sanacije kosina škarpi, izradu zidova i postavljanje zaštitnih mreža u cilju sprečavanja odrona, poboljšanje sistema odvodnje…

Kada je riječ o projektima na području USK koje implementira JP Ceste FBiH, za izgradnju nove ceste Bihać – Bosanska Krupa, preko Grmuškog platoa, do sada je ukupno utrošeno cirka 6.560.000 KM. Od toga je JP Ceste FBiH osiguralo 960.000 KM za izradu projektne dokumentacije i eksproprijaciju, a Vlada FBiH 5.600.000 KM za izvođenje radova i nadzor. Osigurana sredstva (uz kraće zastoje prouzrokovane neriješenim imovinsko-pravnim odnosima) su u potpunosti implementirana – navode iz Cesta Federacije BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako je izgrađena dionica Čavkići – Spahići – Jezero, dužine 13 kilometara.Programom modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH obuhvaćena je izgradnja dionice Jablanska ulica – čvor Mali Lug – veza na izgrađeni dio M14 u Čavkićima (L=3,5 km). Planirani iznos investicije je četiri miliona eura, kojom će se izgrađena dionica povezati sa cestom M5 i M14.

Za potrebe izgradnje izdata je urbanistička saglasnost Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, nakon čega je podnesen zahtijev Općinskom vijeću Grada Bihaća za utvrđivanje javnog interesa, što je preduvjet za pokretanje postupka eksproprijacije. U decembru 2021. godine podnesen je prijedlog za eksproprijaciju – kažu u Cestama Federacije

Izvor: Faktor

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Podignuta optužnica protiv Bišćanina zbog napada na ovlašteno službeno lice

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

Dine Pečenkovića, zvanog “Pečo”, rođenog 1991. godine u Bihaću, državljanina BiH.

Optuženi se, prema navodima iz optužnice, tereti da se, 14.02. ove godine, na parking prostoru tržnog centra na području opštine Bihać, upravljajući automobilom “Audi”, oglušio na izdate naredbe policijskih službenika SIPA-e i napao policijskog službenika angažovanog na poslovima lišenja slobode počinioca krivičnih djela, na način da je na istog nasrnuo vozilom kojim je upravljao, dok je policijski službenik uspio izbjeći udar vozila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženi se tereti da je napao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine u vršenju poslova sigurnosti Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela iz člana 241b. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu i potvrdio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

SIPA izvršila raciju u privremenom prihvatnom centru Lipa u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u sklopu operativne akcije “ISTOK SWOT”, na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Lipa u Bihaću danas provode operativno taktičku radnju “racija” šireg lokaliteta Centra.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, akcijom je izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, te pregled osoba, stvari i prostorija u cilju pronalaska osoba koja tu nelegalno borave.

“Kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potječu iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra, te identifikacija organizatora krivičnih djela ‘Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata’, i krivičnog djela ‘Krijumčarenje ljudi'”, saopćeno je iz SIPA-e.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Racija se provodi u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, te Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Unsko sanskog-kantona.

Više informacija bit će poznato po okončanju ovih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalni sud Bihać: Produžen pritvor u predmetu Izet Grahović

Objavljeno

na datum

Administator

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću, u krivičnom predmetu protiv optuženog Izeta Grahovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ubojstvo iz člana 166. stav 2. tačka d) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u stjecaju sa krivičnim djelom Neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje i posredovanje oružjem, bitnim dijelovima i municijom iz člana 73. stav 1. Zakona o oružju i municiji USK u vezi sa članom 54. KZ F BiH, odlučujući o prijedlogu za produženje pritvora Kantonalnog tužilaštva USK-a, nakon održanog ročišta je dana 04.12.2023. godine u predmetu broj 01 0 K 019139 23 Kv 7 donijelo Rješenje kojim se optuženom produžava pritvor za 2 (dva) mjeseca iz razloga propisanih odredbom člana 146. stav 1. tačka d) Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, a isti može trajati najduže 3 (tri) godine nakon potvrđivanja optužnice ili do nove odluke suda, s tim što će se kontrola opravdanosti pritvora vršiti svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru, saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalbu Vrhovnom sudu FBiH u roku od tri dana od dana prijema. Žalba ne zadržava izvršenje rješenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu