Connect with us

BIHAĆ

Do kada će ljudi rizikovati živote vozeći opasnom cestom Bihać – Bosanska Krupa, šta je sa alternativom?

Objavljeno

na datum

Magistralna cesta Bihać – Bosanska Krupa jedna je od najopasnijih u našoj zemlji i stanovnici Unsko-sanskog kantona se pitaju da li će se ikada ova cesta ozbiljnije raditi, odnosno, izgraditi alternativni pravac.

Ova opasna cesta prolazi kanjonom rijeke Une i česti su odroni na putu, saobraćajne nesreće. Godine 2017. Ceste Federacije su na početku puta postavile tablu sa natpisom “Putujete na vlastitu odgovornost”.

“Morate bježati od teretnih vozila”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Put Bihać – Bosanska Krupa je magistralna cesta koja prolazi kanjonom rijeke Une i tu su stalni odroni. Osim što nije prilagođena uvjetima koje bi trebalo da ima jedna magistralna cesta, ona ima i dodatnu opasnost samog odrona kamenja i meni uopće nije jasno da sve ove godine ta prometnica nije stavljena na sto za rješavanje u JP Ceste Federacije BiH.

Ova cesta u svom najvećem dijelu ne zadovoljava onu osnovnu širinu koju bi trebalo da ima magistralna cesta. Tako, kada recimo imate iz suprotnog smjera teretno vozilo, vi morate bježati da ne biste doživjeli saobraćajni udes. A gdje da bježite, s jedne strane stijena, a s druge rijeka? – pita Husein Rošić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji živi u Unsko-sanskom kantonu i prolazi ovom dionicom.

Osvrnuo se na alternativni pravac.

Već nekoliko godina se radi na magistralnoj cesti preko Grmuško-srbljanskog platoa i u biti taj gore dio sela je povezan sa Gradom Bihaćem, jednom kvalitetnom prometnicom. Dakle, taj dio je već završen. Međutim, dalje od sela Jezera pa prema Bosanskoj Krupi, unazad sedam-osam godina je eksproprijacija zemljišta, što meni nikako nije jasno da to može toliko dugo trajati – govori nam Rošić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjenje smo potražili u JP Ceste FBiH pitajući ih zašto se ne radi rekonstrukcija magistralne ceste, proširenje, odnosno, šta je sa alternativnim pravcem.

Postavljanje zaštitnih mreža

Putem redovnog i vanrednog održavanja, JP Ceste FBiH Sarajevo svake godine kontinuirano ulaže značajna sredstva u poboljšanje sigurnosti odvijanja prometa u FBiH. Ovi radovi podrazumijevaju sanaciju asfaltnog kolovoza, sanacije kosina škarpi, izradu zidova i postavljanje zaštitnih mreža u cilju sprečavanja odrona, poboljšanje sistema odvodnje…

Kada je riječ o projektima na području USK koje implementira JP Ceste FBiH, za izgradnju nove ceste Bihać – Bosanska Krupa, preko Grmuškog platoa, do sada je ukupno utrošeno cirka 6.560.000 KM. Od toga je JP Ceste FBiH osiguralo 960.000 KM za izradu projektne dokumentacije i eksproprijaciju, a Vlada FBiH 5.600.000 KM za izvođenje radova i nadzor. Osigurana sredstva (uz kraće zastoje prouzrokovane neriješenim imovinsko-pravnim odnosima) su u potpunosti implementirana – navode iz Cesta Federacije BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako je izgrađena dionica Čavkići – Spahići – Jezero, dužine 13 kilometara.Programom modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH obuhvaćena je izgradnja dionice Jablanska ulica – čvor Mali Lug – veza na izgrađeni dio M14 u Čavkićima (L=3,5 km). Planirani iznos investicije je četiri miliona eura, kojom će se izgrađena dionica povezati sa cestom M5 i M14.

Za potrebe izgradnje izdata je urbanistička saglasnost Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, nakon čega je podnesen zahtijev Općinskom vijeću Grada Bihaća za utvrđivanje javnog interesa, što je preduvjet za pokretanje postupka eksproprijacije. U decembru 2021. godine podnesen je prijedlog za eksproprijaciju – kažu u Cestama Federacije

Izvor: Faktor

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

U nedjelju 10. biciklijada Stazama rijeke Une

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom obilježavanja Dana rijeke Une, Nacionalni park Una, Unski smaragdi i BBK Daj krug iz Bihaća organiziraju biciklijadu ”Stazama rijeke Une”.

Organizatori pozivaju građane da se pridruže biciklističkoj karavani kroz jedinstveni Nacionalni park Una.

Okupljanje učesnika održat će se u nedjelju 9. juna od 08:00 do 09:00 sati na Gradskom trgu u Bihaću. Start biciklijade je predviđen u 09:00 sati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima organizatora u neposrednoj blizini Gradskog trga bit će parkirano vozilo logistike, gdje će učesnici biciklijade moći odložiti opremu. Vozilo prati biciklijadu do Štrbačkog buka. Predviđeni dolazak biciklista na Štrbački buk – perjanicu Nacionalnog parka Una je oko 12:30, kad će biti upriličeno posluživanje ručka uz pauzu do 13:30. Zatim slijedi nastavak biciklijade, polazak prema Račiću. U Račiću će biti upriličeno druženje uz osvježenje i zakusku. Planirani dolazak u Račić- Japodske otoke je oko 16:00 sati.

Biciklijada je obezbijeđena sa 6 pilota te se ne preporučuje napuštanje grupe!

Svi biciklisti su obavezni imati zaštitnu kacigu te ponijeti sa sobom rezervnu gumu ili pribor za krpanje. Mlađi od 15 godina ne mogu sudjelovati na biciklijadi bez pismenog odobrenja roditelja-staratelja, koje se može potpisati na dan biciklijade prilikom podjele službenih akreditacija učesnika.

Učestvovanje na biciklijadi je na vlastitu odgovornost! Organizator ne snosi odgovornost za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko niste izvršili prijavu učinite to putem ovog linka:

https://forms.gle/34R9zB2LMRUQgm2PA

Link događaja:

https://www.facebook.com/events/638735591803046

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Učešće na biciklijadi se ne naplaćuje. Okrepa i ručak obezbijeđeni samo za prijavljene i akreditovane učesnike,piše Radio Bihać.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu