Connect with us

MAGAZIN

Šta je i kako se liječi lumbosakralni sindrom

Objavljeno

na datum

Jedna od veoma čestih bolesti današnjice je bol u donjem dijelu leđa (lumbosakralni sindrom kičme). Nekad je to bila bolest koja je bila najčešće zastupljena kod vozača i automehaničara, a danas od nje obolijevaju sve kategorije stanovništva, kaže dr. Senad Zukanović, primarijus i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Privatnoj fizijatrijskoj ordinaciji RAS.

Postavljanje dijagnoze
Naš sagovornik navodi da pravi razlog nastanka bola u donjem dijelu leđa (LS kičmi) nije poznat u medicini, dok pojedini naučnici vezuju ovaj sindrom i s neonatologijom i cirkulatornim sistemom u razvoju.

  • Prvi medicinski korak koji se poduzme kada se pacijent javi ljekaru je postavljanje dijagnoze. Sličnu kliničku sliku LS sindromu daju i bolovi uzrokovani od urogenitalnog trakta. Dakle, potrebno je isključiti bol od bubrega, mokraćnih puteva, mokraćnog mjehura. Kod žena isključiti tegobe od maternice i jajnika, a kod muškaraca najčešće bude prostata. Ako se prilikom pregleda posumnja na ove bolesti, potrebno je uraditi laboratorijske nalaze i pregled ginekologa ili urologa – govori dr. Zukanović.

Tegobe s kičmenim stubom dijagnosticiraju se osnovnim, prvim ljekarskim pregledom koji obuhvati nalaz po organskim sistemima, neurološki i lokalni nalaz. U najvećem broju slučajeva se dijagnoza postavi na taj način, a, ako bude potrebe, uradi se RTG snimak ili CT i MRI LS kičme.

  • U odnosu na kliničku sliku, postoji konzervativno i operativno liječenje. Konzervativno se sastoji u lediranju kod akutnih tegoba (zagrijavanju hroničnih), ordiniranju medikamenata, obično nesteroidni analgoantireumatici te sredstva za popuštanje zategnutosti mišića, uz savjet za mirovanje. Ponekad je potrebno dati blokadu bola kortikosteroidom i anestetikom – kaže dr. Zukanović.

Fizikalna terapija
Osnovno je liječenje, dodaje, fizikalna terapija koja se kod pacijenata s tegobama od diskusa izvodi jednom ili više puta godišnje. Potrebno je pacijentu savjetovati smanjenje tjelesne težine ako je prisutna pretilnost, a obavezno ga uključiti u sistem vježbi koje treba raditi svakodnevno.

  • Ni u kojem slučaju ne idite kod kostolomaca i drugih priučenih ili medicinski neukih ljudi koji rade „pravljenje“ kičme, jer takve manipulacije mogu imati za posljedicu paralizu – ističe dr. Zukanović.

Može doći do oštećenja nerava
Kičma se sastoji od koštanih dijelova: kralješci (pršljenovi) i vezivnohrskavičnih struktura – diskusa. LS kičma ima pet pršljenova, objašnjava dr. Senad Zukanović.

  • Na pregledu se obično nađu gubitak normalne krivine, pojačana zategnutost propratnih mišića i snažna osjetljivost pojedinih nivoa. Ako su tegobe izazvane od pršljenova, to se može potvrditi RTG snimkom. Tegobe izazvane od promjena na diskusima potvrđujemo CT ili MRI nalazom – govori dr. Zukanović.

Na svakom nivou kičme, dodaje naš sagovornik, s obje strane imamo po periferni par nerava. Najčešći uzroci LS sindroma su kompresija ovih nerava ili kičmene moždine.

  • Tegobe mogu biti akutni snažni bolovi koji paraliziraju, žigovi, sijevanje, grčevi, trnjenje. Mogu biti lokalizirani u predjelu krsta s jedne i druge strane ili da se šire duž nerava u noge u vidu išijasa. Ako bolovi traju duže vremena, prelaze u hronične – kaže dr. Zukanović.

Neki bolesnici, ističe naš sagovornik, prilikom posjete ljekaru navode da im se bol javio jer su napravili neki pogrešan pokret, trzaj tijelom, neki da su dugo bili pognuti nad umivaonikom ili kadom, neki da su podigli težak teret, a veliki broj pacijenata navodi podatak da su se oznojili prilikom fizičkog posla i da su bili izvrgnuti pothlađivanju donjeg dijela leđa.

Jedan broj bolesnika čak izjavljuje da su zadobili bolove prilikom buđenja iako su legli potpuno zdravi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izvor: Dnevni avaz

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

MAGAZIN

VIDEO – Ovo je uvjerljivo najnapetiji susret čovjeka i velikog morskog psa

Objavljeno

na datum

Administator

Uznemirujući videozapisi prikazuju stručnjaka kako prati ‘serijskog ubojicu’ velikog bijelog morskog psa i biva potpuno zlostavljan od strane šestmetarskog grabežljivca, koji nasrće na njegov kavez i riskira da potone na dno mora.

Brandon McMillan pojavio se u Discovery Channelovom Great White Serial Killeru i završio stavljajući svoj život na kocku dok je pokušavao pratiti morskog psa odgovornog za višestruke napade na plaži Surf Beach u Kaliforniji.

Stručnjaci su jezivo teorezirali da isti morski pas svake dvije godine, na ili u blizini istog dana, dolazi ubijati. Sada već davne 2008. godine, jedan proizvođač vina bio je ugrizen od strane morskog psa na plaži, ali je uspio pobjeći. 22. oktobra 2010. godine, 19-godišnji graditelj tijela ubijen je s plaže, a 23. oktobra 2012. godine i 39-godišnji muškarac.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Onda su u oktobru 2014. godine surfer i skupina kajakaša napadnuti na istom mjestu, iako su svi na sreću preživjeli. Govoreći o prva tri napada 2013. godine, redatelj Great White Serial Killer, Jeff Kerr, rekao je Hollywood Reporteru: “Ono što sam otkrio proučavajući ove napade i koristeći forenzičke dokaze bio je da su morski psi bili duži od šest metara.

‘Krimi priča s morskim psom’

“To je jedan od najvećih velikih bijelih morskih pasa na snimci. To je vrlo rijetko za morskog psa u kalifornijskim vodama, što me osobno navodi da vjerujem da je to isti morski pas”. Discovery show prati skupinu ronioca koji idu na ekspediciju na plažu Surf Beach u Kaliforniji, gdje se navodno pojavljuje isti veliki bijeli morski pas.

Kurr ga je nazvao ‘kriminalističkom pričom s morskim psima’. Ovaj CSI-stil forenzičkog proučavanja pokazuje stručnjake kako analiziraju uzorke ugriza ostavljene od strane morskog psa, pa čak i DNK uzorkovanje komadića zuba pronađenih na žrtvama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ali najluđa metoda od svih? U nastojanju da se približi morskom psu, voditelj Brandon McMillan odlučio je ući u kavez u oceanu i ‘privući’ morskog psa k sebi kako bi vidio može li ‘osjetiti ranjivost kod ljudi’. Pa, svakako jest, i nije prošlo dugo prije nego što je scena postala zastrašujuća.

Napao ga je

U sceni koja je emitirana 2013. godine, McMillan je bio potopljen u moru pomoću kaveza, užeta i dva plutajuća objekta sa svake strane.

Tada se ogromna zvijer, koja nije potvrđena kao traženi morski pas ubojica, pojavila iznenada da ga provjeri. Kurr je rekao da je to bio ‘najveći morski pas kojeg je ikad vidio u 23 godine Shark Weeka’.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na snimci se vidi kako morski pas napada i trese kavez te mu otkida jednu od bova. Morski pas je na kraju otplivao, ali Brandon je sigurno strahovao za svoj život, prenosi Klik.

Nastavi čitati

MAGAZIN

VIDEO – “Opet Dugme okupio Brega”: Alen Islamović otkrio da grupa snima novi album

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon sarajevskog koncerta Bijelog dugmeta kojim su započeli turneju “Doživjeti stotu”, Alen Islamović je najavio da grupa sprema i novi album.

Islamović je gostujući u podcastu Soundtrack vremena dan nakon koncerta u Sarajevu otkrio da bi u septembru trebali raditi na novom albumu.

“Trebali bi raditi novu ploču, ali gramofonsku ploču. Neće biti izdanja CD-a, klasična gramofonska ploča. Prodavat će se online, znat će se kad šta i kako”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
@balkasttv

Bijelo dugme snima novi album‼️ Bili smo fascinirani Alenovom predanošću i dolasku u studio Soundtracka vremena nepuni dan nakon koncerta na kojem je ostavio dušu za publiku, ali da ćemo prvi saznati ovako dobre vijesti.. 🤯 Da, da dobro ste pročitali i evo prvi saznajete – kultni sastav Bijelo dugme nakon toliko godina radi na novom iznenađenju za sve nas! Velikih 50 godina postojanja, početak turneje u Sarajevu i na to sve razgovor Alena Islamovića sa Amirom Misirlićem, domaćinom podcasta Soundtrack vremena.. šta više tražiti? Cijeli podcast sa vama ekskluzivno dijelimo u nadolazeću nedjelju, 19.5. od 20:00 sati na Balkast Youtube kanalu i balkast.com platformi. #bijelodugme #alenislamovic #balkast #soundtrackvremena #dozivjeti100 #amirmisirlic #podcast ♬ original sound – Balkast

Pojasnio je i šta publika može očekivati: “Bit će to rock ploča, ova će postava raditi. Bit će jedno veliko osvježenje ono u šta će se upustiti Bijelo dugme i ne smijem više ništa reći”.

Turneja pod nazivom “Doživjeti stotu” počela je upravo u glavnom gradu BiH, gdje je i osnovan bend 1974. godine, koji je ubrzo postao najpopularniji sastav bivše Jugoslavije.

Brojne generacije uživale su u bezvremenskim hitovima kao što su: “Ružica si bila”, “Đurđevdan”, “Za Esmu”, “Evo, zakleću se”, “Ako ima Boga”, “Hajdemo u planine”, “Padaju zvijezde”, “Ne spavaj mala moja muzika dok svira”, “Napile se ulice”, “A i ti me iznevjeri”, “Da te bogdo ne volim” i drugim.

Povod je bio obilježavanje 50. godišnjice od osnivanja benda, a Goran Bregović je odlučio okupiti Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tifu kao vokale te Điđija Jankelića na bubnjevima i Zorana Redžića na basu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

MAGAZIN

Počinje sezona krpelja: Kako ga pravilno izvući iz kože

Objavljeno

na datum

Administator

Sezona krpelja traje od aprila do septembra, a važno je unaprijed znati kako ga pravilno izvući iz kože ukoliko se susretnete s ovim problemom.

Stručnjaci navode kako je najbolji način zaštite od krpelja nošenje duge odjeće tokom boravka u prirodi te nanošenje repelenata. Iako krpelji mogu djelovati bezazleno, uvijek trebate biti na oprezu.

Zarazne bolesti koje prenose krpelji su krpeljni meningoencefalitis – upalna bolest centralnog nervnog sistema, čija klinička slika može ići od obične prehlade do teških upala mozga, kongo-krimska hemoragijska groznica – zarazna bolest koja se veoma rijetko javlja na našem području, ali dovodi do teškog poremećaja u zgrušavanju krvi, te izaziva teška krvarenja, što za posljedicu može imati smrt.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također mogu prenijeti i rikecioze koje mogu izazvati teške oblike bolesti sa smrtonosnim komplikacijama ili lajmsku bolest koja napada cijelu organizam, a naročito kožu, nervni sistem, zglobove i srce.

Osobe koje primijete zakačenog krpelja na tijelu trebaju ga ukloniti čistim rukama i dezinficiranom pincetom, tako što se insekt uzme lagano u predjelu glave, tj. što bliže koži te se izvuče blagim, ravnomjernim povlačenjem od kože bez ikakvog uvrtanja, pazeći pri tom da se izvuče cijeli insekt, bez oštećenja kože te bez ikakve upotrebe ulja, benzina, leda ili nekih drugih preparata, naveli su ranije iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U slučaju da se ne ukloni glava ili usni aparat insekta, treba ga pokušati izvući pincetom bez oštećenja kože, a ako ne uspijete, ipak se javiti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Bitno je pregledati mjesto ugriza, dezinficirati ga te još jednom provjeriti da li je sve izvučeno iz kože.

Ako se pojavi oteklina ili neka druga kožna promjena, na mjestu ugriza trebalo bi primjeniti neki protualergijski lijek. Antimikrobna zaštita poslije uboda krpelja u pravilu se određuje kod nadležnog ljekara na osnovu pratećih simptoma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ne preporučuje se drugi način uklanjanja krpelja, posebno ne metode spaljivanja šibicom, gnječenjem krpelja, premazivanja nekom kremom, mastima ili uljima, jer su neučinkovite i često kontraproduktivne i opasne po zdravlje.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu