Connect with us

BUŽIM

Žena iz Bužima prijavila sugrađanku da joj je prijetila putem društvene mreže

Objavljeno

na datum

U Bužimu je jučer jedna ženska osoba prijavila svoju sugrađanku da joj je prijetila putem društvene mreže, potvrdio je za portal “Avaza” Adnan Beganović, portparol MUP-a Unsko – sanskog kantona.

Beganović je pojasnio da se prema Zakonu o javnom redu i miru po općinskoj odluci svako upućivanje prijetnje koje stvara uznemirenje kod građana, smatra elementom prekršaja te protiv počinioca se prosljeđuju prijave Općinskom sudu.

  • U ovom konkretnom slučajem žensko lice Š. E. (42) prijavilo je S. S. (39) iz Bužima da joj je ista uputila, navodno po njenoj prijavi, prijeteću poruku elektronske prirode koju su pripadnici Policijske stanice Bužim fotografirali u izvornom obliku. Protiv pošiljaoca ove vrste poruke proslijeđen je prekršajni nalog za remećenje javnog reda i mira odnosno upućivanje prijetnji, vrijeđanje, omaložavanje ili drugi vid uznemiravanja građana pisanjem sms poruka putem telefona, elektronske pošte ili društvenih mreža- kazao je Beganović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BUŽIM

Bužim: Iznos članarine Islamskoj zajednici posvađao dio džematlija i rukovodstvo

Objavljeno

na datum

Administator

Prošle sedmice su održani protesti građana u Bužimu koji su nezadovoljni povećanim iznosom članarine u Islamskoj zajednici BiH koja sada iznosi 120 KM na godišnjem nivou, odnosno 10 KM na mjesečnom nivou.

U nekim džematima je ta članarina iznosila 30 KM, ali prema novom Pravilniku o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici BiH došlo je do poskupljenja u određenim džematima.

Na prošlosedmičnom skupu Zlatko Crinjac, predsjednik džematskog odbora Kamenica Bužim, rekao je da je donesena odluka o iznosu članarine od 120 KM bez konsultacije sa džematima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Članarina od 120 KM je najveća u BiH, a iz iste Medžlis finansira samo plate imama, a troškove poput grijanja i čišćenja džamija, održavanje mekteba ostaju briga džemata”, navodi se u govoru koji je pročitan na protestima.

Ovim povodom smo kontaktirali i predsjednika Izvršnog odbora MIZ Bužim Eniza ef. Veladžića.

On je za Klix.ba kazao da je Sabor Islamske zajednice u aprilu 2023. godine donio Pravilnik o članstvu i članarini koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

Kako je objasnio, Pravilnik predviđa da članarina na nivou jednog medžlisa (općine) bude jedinstvena. Nastojanja Rijaseta su da ona u narednoj fazi bude jedinstvena na teritoriji cijele BiH.

“Kada je u pitanju višedecenijska praksa na teritoriji Medžlisa IZ Bužim i još nekim medžlisima u Krajini, praksa je bila da se članarina plaća na sve muške članove porodice starije od 12 godina. Na ženske članove porodice se nije plaćala članarina ili “vazifa”, kako se to u Krajini zove. Dakle, u jednoj porodici koja ima više muških članova, moglo se desiti da se plaća mnogo veća članarina od porodice sa isključivo ženskom djecom”, kaže Veladžić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ef. Veladžić: Novi način prikupljanja članarine je transparentniji i moralniji

Dodaje da Medžlis IZ Bužim ima 22 džemata na 20.000 stanovnika te po tom osnovu najveći broj džamija po glavi stanovnika.

“U dosadašnjoj praksi, razlike u članarini su bile zaiste velike od dzžemata do džemata. U malom broju velikih džemata članarina se kretala od 30 do 50 KM po muškom članu, dok je u nekim manjim džematima, koji su većina, članarina iznosila od 60 do 120 KM po muškom članu u porodici starijem od 12 godina”, kaže Veladžić.

Smatra da novi Pravilnik predstavlja jednu od najvećih reformi koju je Islamska zajednica vodila te se njega se decenijama čekalo.

“Novi Pravilnik predviđa porodično člansto. Dakle, bračni par i njihova djeca do 26. godine spadaju u jedanu članarinu. U poređenju sa dosadašnjim načinom naplate, smatramo da je ovo puno moralnije, prije svega jer su svi isto tretirani, a na djecu do 26.godine se nikako ne plaća članarina. Izvršni odbor Medžlisa Bužim je nakon temeljite analize i projekcije budžeta za 2024. godinu donio odluku da jedinstvena članarina za sve porodice iznosi 10 KM mjesečno ili 120 KM godišnje. Svakako, članarina se može plaćati mjesečno, kvartalno ili godišnje”, objašnjava.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istom odlukom su od plaćanja oslobođeni socijalni slučajevi i svi oni koje kao takve u svojim prijedlozima Medžlisu dostave džematski odbori.

On također navodi da se iz članarine znatan dio od 10 do 15 posto vraća za potrebe džemata.

Dodaje da su neki od građana formirali tzv.odbore za zaštitu džemata i na taj način dodatno zbunjivali džematlije.

“Nastojimo svakim danom doći do naših članova pravom informacijom i vjerujemo da će se sve ovo brzo kvalitetno završiti”, rekao je Veladžić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na prošlosedmičnim protestima je učestvovalo 15 džematskih odbora i njihovih članova.

Nastavi čitati

BUŽIM

Tragedija u Bužimu: Ugušio se u septičkoj jami

Objavljeno

na datum

Administator

Muškarac B.N. iz Bužima nastradao je tokom radova oko kuće, kada se, kako postoje informacije, ugušio u septičkoj jami.

Tragedija se, prema dostupnim saznanjima, dogodila dok je B.N. čistio septičku jamu, prenose lokalni mediji.

Nesreća se dogodila u bužimskom naselju Konjodor.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Detalji ove tragedije zasad nisu poznati.

Nastavi čitati

BUŽIM

FOTO – Aida Šahinovic edukator-rehabilitator u saradnji sa Futsal klubom Bužim pokrenula akciju „ Za ljepše uspomene iz vrtića“

Objavljeno

na datum

Administator

Cilj Projekta je da se kroz humanost i donaciju, pomogne i da se obraduju djeca sa poteškoćama u razvoju i djeca tipičnog razvoja koja pohađaju JU Vrtić Bužim!

Djeci vrtića kupljena su didaktička sredstva, nove igračke, odabrane stavke iz asistivne tehnologije, enciklopedije, zbirke priča, bajki i basni… sve ovo ce zasigurno uljepšati nasoj djeci igru i boravak u vrtiću. “Sve će proći osim dobra koje učiniš.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu